Thursday, January 24, 2008

I think it is FIRST CHALLENGE

Hye all.. thank you so much for those yang support me kan.. for those yang left their comments and all that.. thanks again..

menjadi seorang wartawan harus memikul beberapa risiko.. same goes to me.. (sorry la for a quite long x updte blog ni) actually i got tyme somehow, tp rasa blom lagi smpi masa.. hehehh

ok la back to the risk kan, ia berkaitan dgn kesahihah sesuatu berita tersebut la.. let me share something that i through a few days ago..

isnin lepas i was assigned to cover The Royal Military College Sungai Besi. (MTD).. the story is about kemasukkan new student form 4 la.. semalaman aku berfikir, apakah yang baru ttg MTD ni.. klu nak buat LEAD pelajar tingkatan 4 mendaftar mcm biasa sgt.. tuh yang aku runsing, takut kene marah ANE klu lead aku lead biasa..

when aku smpi jew, aku terus kene bawak pegi jumpa someone who in-charge about media registeration la kan.. adalah la nama nya. pangkat mejar lagi.. so i met him at his office.

on that tyme he just finished buat little press release. hahahha just the background about MTD..

Assim : so mejar, apa kelainan intake kali ini.

Mejar : so en Assim, untuk kemasukan kali ini, kami menerima tiga org kembar seiras dan mereka juga memperolehi 9A dalam PMR baru-baru ini.

Assim : owh ye ke? (pikiran mula merewang yang LEAD tiga kembar seiras masuk MTD) . bagaimana pula ngan peratusan kemasukan pelajar tahun ini..

mejar : semua nya mestilah lulus ujian yang MTD adakan lah..

Assim : bagi kaum India dan Cina pula bagaimana?

Mejar : peratusan meningkat dari tahun lepas..... (.........)

(bla... bla... bla..) pastu aku di bawa ke dewan Tun Templer tempat bagi budak2 ni mendaftar.

berdasarkan story yang aku buat.. aku mendapat BYLINE pertama aku bertarikh 22 Januari 2008... mula2 azim yang sms me yang byline aku kuar.. cos masa tuh aku otw to bandar kinrara puchong to cover story (K. Yashovan budak yang meninggal jatuh bgnan sekolah).
memula aku pon bangga gak bila dapat tau Byline kuar.. cos this wat im waiting for.. bangga siut ada byline.. but x la excited lagi.. masa mula2 jew..

aku just minta pendapat korang la to read n understand wat im trying to say... (Article) so just click the word Article..

yesterday... my second byline pon kuar gak la... heheheh masa tuh aku cover story ngan daia.. letup kan daia kita dpt jumpa.. apa lagi gosip sana sini la kami... (K Yashovan)..

so, semlm n hari ni aku cuti... nasib baik kan... dapat gak release tensi aku yang mmg stress..
ok la then... aku harap byk lagi cabaran mendatang yang mampu mematangkan aku dalam industry ni.... x salah aku ckp yang SOMEHOW I NOT A QUITTER!!~~~.

thanx to kengkwan yang support me.. always beside me .. give their shoulder 4 me even im not crying.. that is wat friends for? kan.. also my family for their pray my peace and happiness here..

besides, it is not my intention to show off my write up or something.. just wanna share cos i know those yang baca my blog pon mmg akan pikir, "xperlu nak masukkan article" ( for me, senang jew "so wat"?) plus, i know Aqilla Ismail also have alot+alot+alot BYLINE kan.. heheheh good 4 u Qilla..
gud luck...

till then, TC.. bye.. jgn lupa dapat Utusan ataupun Utusan Online

p/lama dh x gado ngan org tersayang. tiba2 plak gado semlm.. so i know what will i get soon...? (sure kene TL)..

2 comments:

NurAqilah Ismail said...

tahniah assim dpt byline..u deserve it...
tp x prlu mention nama aku..
takut ada yg makan hati..LOL!X!

KC said...

biar org makan ati Kila..
cos org selalu pandang rendah kt kita...

so moral of the story

"jgn pandang sebelah mata kan"

hahahhaha